Kisare College of Health Sciences

Het Kisare College of Health Sciences is de school die bij het ziekenhuis in Mugumu hoort en de opleiding voor verpleegkundigen en clinical officers verzorgt. Het ziekenhuis fungeert als opleidingsplaats voor de benodigde praktijkervaring. De school is evenals het ziekenhuis door de Kanisa Mennonite Tanzania (KMT) opgezet omdat de regering hier geen middelen voor had. Nog steeds is de financiële inbreng van de overheid zeer beperkt en worstelen ziekenhuis en school enorm om de eindjes aan elkaar te knopen.

Afgelopen jaar heeft dgWW in samenwerking met het Kisare College een mooi resultaat behaald met de aanleg van een netwerk en internet toegang voor staf en studenten. Momenteel wordt er gewerkt aan een systeem met zonnepanelen om de school op een solide stroomvoorziening aan te sluiten.

Internet project Kisare College of Health Sciences

Tijdens het bezoek aan het Kisare College of Health Sciences in 2022 is het idee naar boven gekomen om de school op het internet aan te sluiten. Er is een mooi computer lokaal gerealiseerd in de afgelopen jaren en het is altijd een groot gemis als de studenten hierin niet van het internet gebruik kunnen maken. Ook voor een afgelegen plaats als Mugumu is voor de staf de toegang tot internet van groot belang om een adequate administratie te kunnen voeren.

In een samenwerkding tussen het Kisare College en dgWW is een internet project gedefinieerd. De Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer heeft zich bereid verklaard om de kosten hiervoor uit haar jaarlijkse bazaropbrengst te bekostigen .
De school is hiermee voortvarend aan de slag gegaan en heeft de apparatuur aangeschaft en geïnstalleerd.

Tijdens ons bezoek aan de school in maart 2023 mochten we als een van de eersten getuige zijn van de internet toegang. Het management was enorm enthousiast over het resultaat en dat mocht er zeker ook zijn. Een dergelijk snel internet hadden we in Tanzania nog niet veel meegemaakt. Een rondgang langs alle apparatuur, bekabeling en locaties liet zien dat het hele project met zeer veel bekwaamheid en zorg was uitgevoerd, het zag er allemaal zeer goed uit.

Nog belangrijker was natuurlijk wat de studenten er van vonden. Die waren ook erg enthousiast. Heel blij dat ze nu op het internet konden, ook al moest het systeembeheer wel snel ingrijpen door bepaalde sites en vooral filmnetwerken af te sluiten, anders zou het gebruik direct uit de hand lopen.

De studenten kunnen nu volop het internet raadplegen. Wat mooi is, is het feit dat de administratief directeur van het ziekenhuis en ook van de school in Nederland gestudeerd heeft en zijn PhD heeft gedaan. Hij heeft een overeenkomst met de universiteit van Leiden voor toegang tot de digitale bibliotheek en daar mogen de studenten dus ook gebruik van maken. Een hele mooie ontwikkeling. Navraag bij enkele andere studenten van verschillende colleges in Tanzania deed ons beseffen dat Kisare College of Health Sciences een van de eerste colleges in het land is die internet vrij beschikbaar stelt voor hun studenten. Iedereen was dan ook bijzonder blij en dankbaar dat we dit project tot een goed einde hebben kunnen brengen, veel hulde en dank, ook voor de donoren. Bij deze.