Project Bara’em Ghirass

De Werkgroep Midden Oosten ondersteunt sinds 2022 het programma Bara’am Ghirass van het Ghiras Cultuur Centrum in Bethlehem. Onder de bezielende leiding van Fabiënne van Eck ontvangen kansarme kinderen uit de vluchtelingenkampen en de geïsoleerde dorpen rondom Bethlehem muzikale vorming. Kinderen kunnen wekelijks naar het Ghiras Cultuur Centrum komen om een instrument te bespelen en te musiceren in een orkest. Ook kunnen zij de kracht van hun stem ontdekken, ontwikkelen en zingen in een koor. Dit is niet alleen een vorm van persoonlijke ontwikkeling en goed voor een gevoel van eigenwaarde, maar het bevordert ook vaardigheden zoals samenwerken en contact maken met anderen. Het vergroot de weerbaarheid van kinderen en geeft een welkom tegenwicht aan de stress van het opgroeien in een context vol onrust en geweld.

Het project Bara’em Ghirass legt sterk de nadruk op gender rechten en gelijkheid en besteedt vooral aandacht aan de ontwikkeling van de weerbaarheid van meisjes en vrouwen. Arabische muziek en het bespelen van Arabische instrumenten maken onderdeel uit van het programma aanbod. Versterking van het Arabische muzikale erfgoed heeft een belangrijke plaats in het onderwijs.

Waar wij ons vaak machteloos voelen om een einde te maken aan de benauwende omstandigheden van het dagelijks leven onder bezetting kunnen wij door ondersteuning van Bara’em Ghirass wel de weerbaarheid van kinderen vergroten door zich te leren uiten met een instrument, in samenspel en samenzang.

Fabienne van Eck is een Nederlandse celliste en de gepassioneerde programma leidster, muziek docente en orkestdirigente van Baraém Ghiras. Zij woont samen met haar twee kinderen nabij Bethlehem. Met uw donatie hebt u mee om een verschil te maken in het leven van een groep kansarme kinderen. Helpt u mee?

Onze werkgroep is bereid om in uw gemeente of kring een presentatie te geven van Bara’am Ghiras.

Inlichtingen: elsdurieu@gmail.com

Donaties kunt u overmaken op :
NL27 TRIO 27 0786 8803 33
tnv Doopsgezind WereldWerk ovv Bara’am Ghirass.

NB Bara’am Ghiras is een programma onderdeel van Musicians Wtihout Borders.

Zie: https://www.musicianswithoutborders.org/Bethlehem voor aanvullende informatie.