Wat is een comforter?

Een comforter is een deken met een hartslag! Het is een begrip dat al heel lang bestaat. Een comforter kan troost geven, herinneringen oproepen of hoop geven voor de toekomst. De term ‘Comforter ’komt uit Amerika.

Hoe wordt een Comforter gemaakt?

Een Comforter bestaat uit 3 lagen, namelijk een top (de bovenlaag) een vulling (de tussenlaag) en onderlaag. Deze lagen worden met katoenen garen aan elkaar geregen, waarna met de uiteinden een platte knoop wordt gemaakt. Vanaf 2023 worden er een dikke vulling van 200 grams fiberfill gebruikt.

Waar gaan de Comforters naar toe?

Comforters worden verstuurd naar mensen die zich bevinden in rampgebieden of gevlucht zijn voor oorlog. Vanuit Europa zijn vanaf 2015 verschillende transporten geweest met comforters en schooltasjes naar het Syrië, Jordanië en Lesbos, in samenwerking met Doopsgezinde gemeentes in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.

Net als in 2023 zullen er in 2024 comforters naar Oekraine gestuurd worden. Er zullen in september ook gebreide sokken gestuurd gaan worden.

Waar worden Comforters gemaakt?

In diverse Doopsgezinde gemeenten zijn groepen actief, die regelmatig bij elkaar komen om comforters te maken. Wilt u eens kijken bij een groep, informeer dan via comforters@doopsgezind.nl waar in uw buurt een groep actief is. Ook als u zelf een groep wilt starten of meer informatie nodig heeft, kunt u mailen. Het is altijd mogelijk hierbij praktische hulp te krijgen van het “coördinatieteam”, Jeannette Stenvers en Marjan Huisman.

Een stukje geschiedenis

Sinds 2014 worden in Nederland comforters gemaakt. We staan daarmee in een traditie. Vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn Comforters vanuit Amerika naar Nederland gekomen. Ook hier bevonden zich toen mensen die helemaal niets bezaten en behoefte hadden aan een deken die zowel letterlijk als figuurlijk warmte gaf.

Door het ontvangen van comforters voelen mensen dat ze iets krijgen wat met liefde gemaakt is, dat er nog steeds aan hen gedacht wordt en dat geeft hoop voor de toekomst.

Het uitreiken van de hulpgoederen is vaak onderdeel van een groter geheel aan hulpwerk, zoals vredes- en verzoeningswerk, scholing en gezondheidszorg.