Mugumu Hospital

In het oosten van het Mara district, vlakbij het Serengeti wildpark, bevindt zich het Nyerere District Designated Hospital. Een ziekenhuis met 150 bedden en basis faciliteiten. Het is tevens een opleidingsziekenhuis voor verpleegkundigen en clinical officers van de nabij gelegen school.

Het ziekenhuis is door de doopsgezinden gebouwd in 1975 en door de overheid in 1980 aangewezen als verwijs-ziekenhuis. Dat betekent dat er een soort samenwerking is tussen de overheid en de KMT (doopsgezinden), maar aangezien de overheid alleen enkele salarissen betaald, maar verder geen apparatuur of onderhoud is er een chronisch tekort aan financiën. M.b.v. donoren proberen ze het hoofd boven water te houden en basis gezondheidszorg te bieden.

Deense donoren en ook Wereldwerk hebben in het verleden veel bijgedragen aan de ontwikkeling van m.n. rehabilitation projecten en andere projecten om de gezondheidszorg te verbeteren. Maar het blijft een strijd om goede patiëntenzorg te geven als er een chronisch gebrek is aan materialen en medicijnen. Hoe schrijnend is het als de enige (20-jaar oude) wasmachine het begeeft en alle ziekenhuiswas met de hand moet worden gewassen. En hoe schrijnend dat er geen röntgenfoto’s gemaakt kunnen worden omdat het apparaat kapot is en de mensen weggestuurd moeten worden naar een ander ziekenhuis. En dat operaties uitgevoerd moeten worden bij het licht van een buitenlamp bij gebrek aan een goede operatielamp.

Gelukkig heeft Wereldwerk de laatste jaren samen met andere donoren kunnen bijdragen aan o.a. een nieuwe wasmachine, een operatielamp en is er ook een regeling getroffen voor een nieuw röntgenapparaat.

De enige auto van het ziekenhuis die gebruikt wordt voor patiëntenvervoer, maar ook voor transport van medicijnen en andere benodigdheden uit de stad die op 5 uur rijden afstand ligt, is maanden uit de running geweest na een ongeluk. Gelukkig nu weer gerepareerd en wel op de weg!

Voor 2023: uitbreiding van het laboratorium.

Het lab is momenteel veel te klein voor alle onderzoeken die het ziekenhuis moet doen. De Medical Director van het ziekenhuis geeft aan dat de volgende redenen de uitbreiding noodzakelijk maken:

  • Uitbreiding van het bacteriologisch onderzoek, kweek- en gevoeligheidstesten voor antibiotica, dit met het oog op de snel toenemende resistentie van bacteriën voor antibiotica. Dat moet worden teruggedrongen
  • Betere diagnostische testen om het voorschrijven van antibiotica te optimaliseren
  • Voldoen aan de standaarden die het Ministerie stelt aan ziekenhuis laboratoria in Tanzania

Op dit moment heeft de doopsgezinde gemeente Aalsmeer zich bereid verklaard om i.s.m. Stuwkracht 10, dit project te financieren.